• Home
  • /
  • Cookalong med Stockholms stad

Cookalong med Stockholms stad

Följ livesändningen med oss från vår matstudio i Ekhagen

På vår cookalong går vi igenom alla steg i hur man lagar en maträtt som en proffskock. Du lagar mat samtidigt med oss i ditt kök och tveka inte att fråga om du har frågor.

Här är filmen från livesändningen.

Torsdag den 17 juni lagar vi mat med er.

BAKAD ROTSELLERI, SMÖRSTEKT SVARTKÅL, SVAMPSKY,
BLOMKÅLSKRÄM, PARMESANOST & KÖRVEL
1 PERSON
Ingredienser
1 st liten rotselleri
100 g svamp (champinjon, ostronskivling

eller shiitake)
olivolja
salt och peppar
1 st svartkålsblad
smör

1 st liten blomkål
1 knippe körvel eller persilja
1 dl vispgrädde
vinäger
1 tsk lätt soja
1 msk koncentrerad svamp- eller
grönsaksbuljong

Verktyg
2 st ugnsplåtar
1 st stekpanna
1 st kastrull
1 st stavmixer eller blender

1 st spritspåse (inget måste men det

blir snyggt J)

Tvätta av rotsellerin, skär av underkanten och ställ in i ugnen tillsammans med lite salt och olivolja på 200
grader i ca. 45 min eller tills rotsellerin har fått en mörk ytterkant och är mjuk inuti.
Smält 100 g smör i en stekpanna, doppa svartkålen och ställ in i ugn till den har fått en knaprig yta. Den kan gå
samtidigt som rotsellerin men håll koll så att den inte är inne för länge.
Putsa blomkålen och spara några blommor för hyvling/garnering. Ånga/koka resterande tills den blir mjuk. Mixa
tillsammans med grädde till önskad konsistens. Lägg till lite smör på slutet för en blankare kräm. Salt och peppra
efter smak.
Skiva, riv eller klyfta svampen och stek i lite olivolja och smör tills den är gyllenbrun. Lägg undan i en skål. Häll i
fonden och sojan i stekpannan tillsammans med skyn från svampsteket. Späd ut med lite vatten till en lagom
konsistens. Tillsätt svampen och smaka av med salt, peppar och eventuellt lite vinäger.
Skiva en tjock skiva rotselleri och lägg centralt i en djup tallrik, spritsa blomkålskrämen mitt på rotsellerin, lägg
svampbuljongen snyggt runt. Toppa med svartkål runt om. Riv över parmesan. Garnera med plockad körvel eller
persilja.

Back to Top